Hoe bloemwerk ecologisch kan zijn

Ken je dat: je koopt een bloemstuk in een klassieke bloemenzaak en je plaatst het op je tuintafel. Instant bloemengeluk! Maar na een eindje merk je dat de bloemen verwelken en je overblijft met een vieze groene pap in een bloempotje.

Dat groene papje heb je zeker al eens gezien, maar veelal wordt hier niet bij stilgestaan welke impact deze heeft op ons milieu. Het is ook van dag 1 op de bloemistenschool een deel van de klassieke technieken die je aangeleerd krijgt, want doorheen de geschiedenis was oase een product wat meer commerciële mogelijkheden gaf. Maar eerlijk, als je eco bewust bent dan krullen je tenen.
Dat groene schuim is niet alleen in productie gemaakt van grondstoffen waar we niet blij van worden, het blijft nota bene ook vaak op openbaar domein liggen om als microplastic weg te spoelen met het regenwater. Denk aan de grafstukken, denk aan het bloemstukje op de tuintafel, denk aan bloemwerk op huwelijken of begrafenissen waar deze na het evenement integraal ongesorteerd in de vuilbak belanden. En de bloemen die worden eigenlijk ook niet zo blij van het groene schuim om uit te drinken. Zij hebben graag proper water ;).

Er zijn nog meerdere aspecten van de floristerij om even een kritische blik op te werpen maar ik hou het voor deze blogpost bij dit, want het is zo ingebed in de gangbaarheid en belangrijk om bij stil te staan.

En weet je wat? Hoera! Er zijn gelukkig alternatieven!

Soms krijg ik de vraag van andere floristen en klanten hoe ik ecologisch bloemwerk aanpak en ik licht heel graag toe wat er in mijn toolkit zit! Zo weet je dat er meer mogelijk is & je vaak combinaties kan maken van materialen zonder een grote ecologische voetafdruk achter te laten met verantwoorde technieken en zelfs, vind ik, met mooiere resultaten:

  • kippengaas

  • Kenzan (fakirbed, al eeuwenoud)

  • Agra - Wool (gemaakt van basaltsteen)

  • Plantenstokken

  • Pipetten (met of zonder kapje)

  • Oasis watervaste tape (groen/doorzichtig)

  • stenen en ikea bakjes

  • schaaltjes

  • glazen koepels

  • keramische kommen en schalen (ik heb de mijne op maat laten maken door de lieve Karolien van Karo Ceramics)

  • mos rollen en takkenconstructies

  • En er is binnenkort nog een nieuw materiaal: Oshun Pouch! Hopelijk komen die binnenkort naar BE want ik kan niet wachten om die te proberen. Veelbelovend!

Jij kan trouwens ook het verschil maken door te vragen aan jouw lokale bloemenzaak naar de mogelijke alternatieven voor het groene steekschuim. Zo maken we mensen bewust en worden de alternatieve (maar eigenlijk heel erg oude) methodes terug gekend en gewaardeerd.

Wil je lever niet op zoek gaan naar een florist die graag duurzaamheid uitdraagt? Dan zit je hier alvast goed bij Floreer! Contacteer me gerust als jij graag jouw bloemwerk op een verantwoorde manier gemaakt wil zien. <3

PS: ben je florist en je wil graag meer te weten komen over hoe je dan tewerk gaat met al die materialen uit de toolkit? In een 1:1 les kan ik jou alle geheimen, tips & tricks meegeven. Stuur me een berichtje!

Volgende
Volgende

Verliefd, verloofd, .. bijna getrouwd!