Symboliek bij rouwen en trouwen!

Wanneer het op momenten aankomt waar bloemen alom aanwezig zijn, dan zijn er twee levensgebeurtenissen die er met kop en schouders bovenuit steken. Symboliek is een van de redenen waarom.

Als we rouwen en als we trouwen.

Beide - en eigenlijk àlle bloemen momenten - horen bij levensgebeurtenissen waar emotie mee gemoeid is. Vieren van de liefde voor elkaar, een boodschap die je wil geven ondersteunen en visueel zichtbaar maken. Boodschappen zoals: Ik hou van je, ik leef met je mee, sterkte, bedankt, fijn dat je er bent, ik ben er voor jou, etc. En dat hoeft niet persé een type bloem zijn maar kan evengoed een kleur of vorm bevatten. Iets wat gekozen wordt voor de specifieke gelegenheid kan ook een symbool worden wat uniek is voor de gelegenheid.

Symbolische bloemen in de geschiedenis

Als je kijkt naar bloemen die in de geschiedenis vorm hebben gegeven aan enkele gelegenheden dan denk ik direct aan koninklijke huwelijken en afscheidsdiensten. Ze zijn zo groots en zijn door iedereen gezien dat symboliek nog meer kracht geeft aan het geheel.

Ik geef enkele voorbeeldjes mee:

Het bruidsboeket van Kate Middleton werd samengesteld uit louter symbolische bloemen: Lelie voor geluk, Hyacinth voor stabiele liefde, Hedera voor trouw en vriendschap en Mirte als symbool voor het huwelijk.

De wereldwijd bekeken afscheidsdienst van Queen Elizabeth had verschillende bloemstukken doorheen de periode van rouw en werd afgesloten met een bloemstuk op de kist dat samengesteld werd met bloemen uit de tuinen van het koningshuis, en dus in het seizoen - gezien de queen ook voorstander was van ecologische keuzes - ook telkens met hun eigen betekenis. De krans die op de kist lag bij het verlaten van Balmoral had ook enkele specifieke bloemen zoals de Phlox en Lathyrus, als verwijzing naar lievelingsbloem van de queen en link naar het afscheid van haar echtgenoot.

En ik kom het zelf ook heel vaak tegen!

Symboliek bij rouwen

Ik was onlangs met iemand aan het praten over wat bloemen voor haar en het afscheid van haar zus had gedaan. Zus had alle bloemwerk zelf uitgezocht voor de begrafenis en haar er bij betrokken. Hoe mooi kan het zijn dat ze haar eigen afscheid zelf vorm kon geven! De bloemen die gekozen worden voor een afscheid, gaven het afscheid dan ook een extra laag. Het hoeft geen ultiem triestige gelegenheid te zijn. Het is volgens mij een moment waarop je het leven van de overledene kan omkaderen met bloemen en waar de omgeving ook later in het rouwproces naar terug kan kijken. Een bloem kan ook de gelegenheid geven om die persoon te herdenken door bijvoorbeeld de symbolische bloem in huis te halen op een gegeven moment.

Symboliek bij trouwen

Een paar huwelijken terug heb ik de uitdrukkelijke vraag gehad om zonnebloemen te verwerken in het bloemwerk. Het was namelijk symbool voor iemand die er op de dag niet bij kon zijn. Evengoed kies ik zelf voor andere huwelijken een bepaalde bloem of kleur om zachtheid, frivoliteit of expressie toe te voegen aan het bloemwerk. Alles om het verhaal dat het koppel wil uitdragen, te ondersteunen. Het kan soms heel banaal worden om te kiezen voor standaard rozen “want dat is de bloem van de liefde“. Of je kiest net voor die hele speciale soort in een bepaalde kleur voor extra dimensie, die het verhaal mooi omkadert. Of misschien kies je ervoor om de bloem uit te kiezen waar je de link legt met het eerste uitstapje met z’n twee, een referentie naar een eerste gevoel of net voor bloemen die tonen waar jullie liefde voor staat? Keuze zat en ook helemaal iets wat je zelf kan kiezen! :)

Je kan al vermoeden dat ik er een zwak voor heb. Symboliek brengt zoveel extra mee in bloemwerk, ook al lijkt het op het eerste zicht wat klef, ‘symboliek’. Het geeft een leuke link als je later terugdenkt op de dag, stel dat je een boeket krijgt van jouw wederhelft in de kleuren van jullie huwelijk of met een specifieke bloem dat op jullie dag ook aanwezig was, dan denk ik eigenlijk wel dat je eens zal glimlachen :)

Is er een bloem of kleur van bloem waarbij jij steeds aan een gelegenheid of bepaalde persoon denkt? Ik ben benieuwd!

Foto bij dit artikel: Maité & Glenn, Fotograaf: https://www.instagram.com/pixelotfotografie/?hl=nl

Vorige
Vorige

Ik schik geen ‘gewone’ bloemen op taart.

Volgende
Volgende

Dag zomer - hey herfst.